TANDEM BAITS KONSERWANT DO KULEK - Sposób użycia: Dozowanie: 7% na 1 kg gotowego ciasta (1 kg suchego miksu plus 12 jajek to około 1,6 kg gotowej masy - ilość konserwantu 110 g). Konserwant miesza się z jajkami lub wodą, a następnie wyrabia ciasto, roluje i gotuje kulki. Po ugotowaniu należy je suszyć w przewiewnym miejscu przez około 72 godziny, potem można je zamknąć w plastikowym worku i przechowywać przez okres 12 miesięcy. Długość przechowywania kulek w stanie zdatnym do użycia zależna jest od kilku czynników:
- ilość użytego konserwantu można ograniczyć do dawki 3-4%, a czas suszenia skrócić do kilku godzin - tak przygotowane kulki będą świeże przez ok. 2-3 tygodnie;
- w zależności od miksu także zmienia się czas przechowywania kulek, gorzej konserwują się miksy oparte na mączkach rybnych i z proteinami mlecznymi;
- warunki przechowywania także wpływają na czas konserwacji, kulki przechowywane w chłodnym miejscu i w stałej temperaturze dłużej zachowają świeżość.
Opakowanie zawiera: 500 ml.
|